Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Barbecuetips

Gebeurt het u ook weI eens met het barbecueën, dat u het proces leuker vindt dan het resultaat? Met onze eenvoudige tips kunt u daar verandering in brengen! Wij maken van u dé grillmeester van uw buurt! En voor u het weet RUIKT uw BBQ niet alleen lekker, maar is ook het vlees dat u serveert perfect. Wij weten het: uw vrienden en geliefden accepteren van u natuurlijk ook een stukje droog, krokant en aangebrand vlees, maar wacht maar wat hun reactie zal zijn na onze kleine “cursus”! Het zijn eigenlijk maar een paar regels. Volg ze nauwlettend, en u tovert straks fantastisch eten rechtstreeks vanuit uw tuin!

1. Het begint met de juiste keuze voor de basisstoffen

Koop uw vlees zorgvuldig in. Zorg ervoor dat uw vlees op kamertemperatuur is op het moment dat u gaat grillen. Als het uit de vriezer komt, is het van het grootste belang dat u controleert of het daadwerkelijk ook binnenin is ontdooid!

2. Marineer en kruid voor u begint te bakken

Marineren en kruiden bevorderen het vochtgehalte van het vlees. Het vlees schroeit snel dicht en laat geen vocht meer los tijden het grillen. Veel producten van Meerdanvlees.nl zijn al kant-en-klaar gemarineerd en gekruid voor de barbecue. Bekijk al ons BBQ vlees!

3. Geef uw houtskool de kans goed te gloeien en gebruik een thermometer

Als u op houtskool grilt moet u er rekening mee houden, dat het vuur ongeveer 30 minuten nodig heeft om zich gelijkmatig over houtskool te verspreiden. Tot die tijd krijgt u te maken met hetere en koelere velden in het vuur, die het grillen sterk bemoeilijken. Om te weten of uw grill op de goede temperatuur is kunt u gebruik maken van een kernthermometer. Sommige barbecues hebben ze ingebouwd.

4. Heb geduld

Vuur is taboe. Het verbrandt het vlees aan de buitenkant, zonder dat het aan de binnenkant gaart. Vlees moet op de barbecue gelijkmatig en voorzichtig gegaard worden. Dan wordt het mals en sappig. Eigenlijk de enige uitzondering is rood vlees, dat minder lang op de grill hoeft te liggen. Als u het precies volgens het boekje wil doen, neem dan een kernthermometer in de hand en houdt u aan de kerntemperaturentabel die op onze site staat.

Tip: bekijk onze kerntemperaturentabel voor de perfecte vleestemperaturen.

5. Het vet wel of niet afsnijden?

Ja en nee. Teveel vet aan het vlees kan vervelend zijn tijdens het grillen. Het vet druipt op de houtskool die daarvan in brand vliegt. Te weinig vet komt echter de smaak niet ten goede. Zorg dus voor vlees dat doorregen, gemarmerd is. U kunt dan de vetranden er afsnijden, terwijl het vet dat in het vlees verweven zit gerust zijn werk kan doen.

6. Nooit op het vlees duwen, slaan, of op enige andere manier het vlees onder druk zetten

Hoe vaak zien we het niet? Een vrolijke barbecuekok die met een schep de hamburgers tegen het grillrooster aanperst. NIET DOEN. Het vlees verliest hiermee al zijn sappen! In het bijzonder hamburgers: deze hebben de neiging op te zwellen in het midden, en dan krijgen wij de neiging ze te pletten. NIET DOEN. Om dit fenomeen te voorkomen kunt u beter de hamburgers VOOR u ze op de grill legt even iets dunner maken in het midden.

7. Vlees altijd even laten ‘rijpen’

Leg vlees van de grill niet meteen op de borden van uw gasten. Geeft het een minuut of 5 rust. Hiermee krijgt het de tijd de sappen die u nu zo zorgvuldig heeft bewaard, beter te verdelen.

8. Natuurlijk vuur in uw BBQ

Steek uw barbecue aan met aanmaakhout en papier of met een houtskoolstarter. Met een elektrische verfafbrander of een elektrisch crème-brûlée-ijzer is ook prima. Alle aanmaakblokjes en aanmaakvloeistoffen bevatten producten die de smaak van uw vlees aantasten. Het is iets meer werk maar uw gehemelte en uw tong zullen u dankbaar zijn.

9. Sauzen

Als u tijdens het grillen sauzen over het vlees wil doen, doe dat dan zo laat mogelijk: de meeste sauzen bevatten suiker, en die suiker kan verbranden op de grill en een nare bittere smaak achterlaten.

10. Barbecues met een kap zijn beter

Een kap over de barbecue helpt de temperatuur constant te houden en verlaagt de kans op oplaaiende vlammen.

11. En nog een paar veiligheids- en hygiëneregels

Voedsel van de barbecue is de meest originele en oudste vorm van koken in de geschiedenis. Toch zijn er aantal dingen die we in acht moeten nemen: leg de gegrilde producten niet weer op de schotel waarmee u de rauwe producten naar de grill hebt gebracht. Zo voorkomt u dat bacteriën, die gedood waren in het verwarmingsproces, nu weer vrolijk op het vlees terecht komen. Gebruik dus een schone schaal!

Kip kan erg lekker (en gezonder) zijn als het eerst even gekookt is voordat het gegrild wordt. Het wordt hierdoor malser op de grill, en u voorkomt niet doorbakken stukken.

Steek de grill minstens 30 minuten van tevoren aan. De houtskool moet een oranje gloed hebben en met een dun laagje grijze as bedekt zijn voordat u kunt gaan grillen.

Indien u ingevroren voedsel gaat grillen, zorg er dan voor dat het volledig is ontdooid. Ontdooi langzaam, in de koelkast, en niet op kamertemperatuur, om bacterievorming te verminderen. Marineer ook in de koelkast. Pas vóór u begint te grillen brengt u het vlees op kamertemperatuur.

Maak het grillrooster van uw BBQ altijd goed schoon. Dit voorkomt aanbranden de volgende keer.

Eet smakelijk!