Tja. Nu hebt u hem in huis. En wat nu? Geen paniek – kalkoen bereiden is helmaal niet moeilijk.
Leg de kalkoen minstens een dag van tevoren uit de diepvries in de koelkast en breng minstens twee uur van tevoren uit de koelkast op kamertemperatuur.
Giet voor het bereiden wat kokend water over de kalkoen. Daar wordt het velletje straks extra krokant van. Daarna weer afdrogen.
Stap voor stap:
Insmeren en kruiden
Buitenkant altijd insmeren met boter en/of olie. Zout en kruiden aan binnen- en buitenkant en uw kalkoen kan de oven al in. U kunt hem ook heerlijk vullen.
Ondersteboven garen.
De kalkoen gaart het best als het borstvlees op de bodem van de braadslee ligt. 30 minuten voor het eind de kalkoen omdraaien. Zo wordt de borst ook mooi bruin en knapperig.
Kerntemperatuur
De kalkoen moet een kerntemperatuur heb- ben van 70 tot 72 graden. Dit is het beste te meten met een kernthermometer in het dikste gedeelte van de dij. Geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of vleespen in dijvlees; het sap dat vrijkomt moet helder zijn. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar.
Hoe lang garen?
Niet gevuld: ongeveer 40 minuten per kilo vlees.
Gevuld: een uur per kilo vlees+vulling.
Welke temperatuur?
De vuistregels is: midden in de oven, 1 uur lang op 200 graden Celsius en daarna op 175 graden. Als de kalkoen te hard gaat – losjes afdekken met aluminiumfolie.
Kalkoen laten “rijpen”
Om de vleessappen hun werk te laten doen de kalkoen 20 minuten laten rusten in aluminiumfolie voor u hem aansnijdt. Houdt hem warm met wat theedoeken.
Wij hebben een aantal klassieke recepten voor hele kalkoen op onze site. Bekijk alle recepten!