Alle burgers op een rij
Hamburger
Eigenlijk is een hamburger een schijf gebakken of gegrild vlees in een broodje. De rest is …geschiedenis. Welke dan? Zie onderaan deze pagina!
Herkomst van de burger
Lang werd er beweerd dat het broodje een Hamburgse uitvinding is die na de Tweede wereldoorlog door de Amerikaanse soldaten mee naar huis was genomen en daar als een bom insloeg. Broodje aap, zul je bedoelen. De hamburger heeft wel iets met Duitsland te maken, maar bestaat in de VS al sinds de 19e eeuw: hij stamt af van de gehaktbal, “Frikadel” in het Duits, een mengsel van gehakt vlees en uien. De Frikadel werd vaak verkocht in de havensteden van waaruit emigranten naar Amerika vertrokken, zoals Hamburg. De havensteden van aankomst in de Verenigde Staten namen de traditie over en de “Hamburger Steak” was geboren. De hamburger werd snel populair en verspreidde zich razendsnel door Verenigde Staten. Het grote succes zat hem erin dat je deze maaltijd staand of lopend, zonder bestek, kon eten.
Andere burgers
Het gedeelte “burger” van de ham-burger ging een eigen leven leiden. Zo ontstonden varianten als de cheeseburger (met gesmolten kaas), de baconburger (met gesmolten kaas en gebakken spek), de vegetarische burger (met een vleesvervanger, meestal op basis van soja of peulvruchten), de halalburger (met ritueel geslacht vlees), de hawaïburger (met een schijfje ananas), en de hamburger speciaal (met mayonaise, curry en gesneden ui). Sinds kort jaren wordt door een aantal vooruitstrevende producenten ook gewerkt aan een “blended burger” of “blenditarian burger”. Deze burger is voor mensen die vinden dat vleesconsumptie wel moet kunnen, maar met mate. Deze ontwikkelingen zorgen voor een grote vermindering van de vleesproductie Ook op andere manieren proberen deze producenten vaak het milieu positief te beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld door energie- en waterverspilling bij de productie tegen te gaan en ingrediënten effectiever te gebruiken. Een gerenommeerd merk van deze half-vlees-half-groenten-burgers is “Meat Your Veggies“.
Wagyu, kip, half-om-half, Black Angus, lam, wild zwijn, beefburger
Op deze pagina ziet u wat wij op dit moment leveren. Kom vooral vaak terug, want het aanbod verandert met de seizoenen. Ziet u iets niet staan? Bel gerust, vaak kunnen we ook speciaal iets voor u maken!
Wat heb je verder nog nodig?
Plakje kaas, plakje spek, blaadje sla, tomaatje, en een barbecue met goede houtskool! Wat wij zelf in huis hebben, zetten we hier op deze pagina.