Bavette

Bavette – vlees dat terrein wint.
Bavette: vlees is er in allerlei rangen en standen. Bavette is een stuk vlees dat in de Franse keuken al jaren bekend is. Bij ons is de naam eigenlijk vrij nieuw. Ja, dure restaurants, die hadden het wel eens op de kaart staan. Maar wat is het nou eigenlijk?

Filter
4 producten
Snelst mogelijke leverdatum za 25 september
Snelst mogelijke leverdatum za 25 september
Snelst mogelijke leverdatum za 25 september
Snelst mogelijke leverdatum za 25 september

Bavette van het rund

Meestal als men het heeft over bavette dan gaat het over de bavette van een rund. Deze bavette, vlees van vrij grove draad maar prima rosé te bakken als heerlijke biefstuk, maakt deel uit van de vang (zie afbeelding), in de achtervoet van het rund. In Nederland werd van de vang tot voor kort eigenlijk alleen ossenworst en tartaar gedraaid. Zonde! Nu weten wij ook, geleerd van onze Franse mede-Europeanen, dat de bavette vlees is dat zeker niet alleen geschikt is om te vermalen.

Vang bavette

Bavette van het varken

Bavette van het varken is eigenlijk nog minder bekend: het zit in de schouder (boven de voorpoot). Meestal wordt bij de slager ook dit stukje vlees niet apart uitgesneden en verdwijnt het in de rollade, varkensschouder of het gehakt. Toch is er ook hier iets voor te zeggen om dat niet te doen. Ook van het varken is bavette vlees dat zijn eigen plaats verdient. Een beetje doorregen is varkensbavette het lekkerst: bavette van ibérico – een lust voor de tong!

Bavette bakken als biefstuk? Dat kan!

Bavette is rundvlees en varkensvlees. Maar in dat rundvlees, daar zit ook heel veel verschil in: wij produceren vooral bavette van Black Angus, het beroemde Schotse vleeskoeienras. Black Angus staat bekend om zijn gemarmerde vlees. Voor de varkensbavette van het ibéricovarken geldt hetzelfde: kan zó in de pan.