€4,10

Carpaccio

Filter
3 producten
4,10
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum woe 12 mei
Snelst mogelijke leverdatum woe 12 mei
Hertencarpaccio 10 x 80 gram
40,45
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum woe 12 mei

Carpaccio – uit een stuk of samengesteld?
Carpaccio is van oorsprong dun gesneden rauwe contrefilet (runderlende), denk maar aan de entrecote maar dan zonder het typerende vetrandje. Later zijn we het gaan maken van allerlei vleessoorten van ossenhaas, die de meest delicate carpaccio oplevert, tot bloemstuk. Soms wordt industrieel gemaakte carpaccio gesneden uit een zogeheten “paal” – samengeperste stukken vlees – een prima manier om van restvlees nog een mooi gerecht te fabriceren.

Carpaccio van vis? Carpaccio van biet??
Nog wat later is de aanduiding carpaccio helemaal op hol geslagen: tegenwoordig noemen velen zelfs bepaalde groenten- en visgerechten carpaccio, terwijl er toch genoeg benaming voor handen zijn voor “dun gesneden plakjes, al dan niet met een dressing”, zoals de keukenterm émincé en de gerechten bresaola, ceviche, en dergelijke. Maar OK, dat terzijde.

Carpaccio: een traditionele Italiaanse dis?
Italiaanse zeker, traditioneel…dat valt wel mee. Het gerecht werd bedacht in bar/restaurant Harry’s Bar in Venetië in 1950 door de eigenaar Giuseppe Cipriani. Harry’s Bar was een ware trekpleister voor allerlei beroemdheden van die tijd, zoals Chaplin en Hemingway. Deze laatste was overigens wel vaker te gast in drankgelegenheden, tot in de Cubaanse Hoofdstad Havana toe. Zo kwam ook een lid van de Venetiaanse adel, Contessa Mocenigo, met enige regelmaat naar Harry’s. Haar bloedarmoede dwong haar vaak en veel rauw vlees te eten. Om dat een beetje aantrekkelijker te maken bedacht  Cipriani dit gerecht. Toen hij niet snel genoeg op een naam kon komen voor de menukaart schoot hem de naam van een Venetiaanse schilder ui de Renaissance te binnen die hij er wel bij vond passen:  Vittore Carpaccio. Zo simpel is het soms.  Tot op de dag van vandaag staat deze “oercarpaccio” op het menu van Harry’s Bar.

Carpaccio bestellen?
Nou, dat is eenvoudig. Wij hebben hem van rundermuis en van ossenhaas. Zegt u het maar. Wij leveren de carpaccio in kant-en-klare “plaatjes”, netjes verpakt tussen twee folietjes. Met een handige beweging hevelt u de portie in één keer op het bord. Mooie dressing (of een mooie olijfolie) erbij, wat Tête de Moînekaas of harde Italiaanse kaas (Grana Padano, Parmezaan) en klaar bent u!

Hertencarpaccio
Die hebben we ook: hertencarpaccio. Zeker eens de moeite waard!

Carpaccio zelf maken
Dat is natuurlijk het mooiste. Het recept: voilà (klik op de link).