Eendenfilet

Eendenfilet
De Fransen maken perfecte eendenfilet. De Hongaren zijn er ook goed in. Maar de Nederlandsers weten er ook wat van! Op de Veluwe is een groeiend aantal pluimveehouders die zich specialiseren in eenden. En, mogen we wel zeggen, zeer verdienstelijk!

Filter
5 producten
Wilde eendenfilet 2 x 90 gram
12,10
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum di 26 september
Snelst mogelijke leverdatum di 26 september
Snelst mogelijke leverdatum di 26 september

Eendenfilet – tam of wild?
Wilde eend komt in het seizoen voor. Deze eendenfilets zijn prachtig donkerrood van kleur. Ze hebben een typische smaak die zowel met het leefpatroon als met de voeding van de wilde eend te maken heeft – mos, kroos, bessen…dat proef je allemaal terug in de wilde eendenfilet. Het vlees, zoals vaak met wild, kan de minder ervaren culinaire ontdekkingsreiziger wat stroever in de mond voorkomen dan tamme eendenfilet. Dat klopt: een tamme eend heeft wat meer vet op het lijf. Het bereiden van wilde eendenfilet vergt daarom ook iets meer ervaring. Wilde eendenfilet eet men ook wat meer rosé in de kern. Ook houdt wilde eend van mooie, ronde sauzen, zoals bijvoorbeeld de beroemde bigaradesaus.

Eendenfilet – canard of canette?
Canette is de vrouwtjeseend, canard het mannetje. Canette eendenfilet is ook nog eens iets jonger dan canard eendenfilet. Het is een kwestie van smaak – de een vindt een wat robuustere, wat grotere eendenfilet van de canard het lekkerst, de ander prefereert de canette. Wij zouden zeggen – probeer ze allebei eens. In restaurants zult u vaker de wat duurdere canette tegenkomen – dit, vooral, omdat de canette eendenfilet qua gewicht een mooie eenpersoons portie oplevert. De canard is voor de wat grotere eter, of voor zijn tweetjes.

Eendenfilet van eigen bodem
Een prachtig product uit eigen land: De Veluwse Eend Canature, mals mager en geweldig van smaak. Eend is een dier dat van oudsher veel op de Veluwe wordt gehouden. Met het dichten van de Afsluitdijk in de 20er jaren van de vorige eeuw gingen er in de visserij veel arbeidsplaatsen verloren. Om dit op te vangen, werd er overgeschakeld naar de eendenhouderij. Hier is in de loop der jaren een enorme expertise opgebouwd. De “Canature” Veluwse Eend wordt geproduceerd in Ermelo, speciaal voor de gastronomie. De totale productieketen is in eigen beheer en het hoogwaardige verwerkingsproces zorgt voor een eindproduct van bijzonder hoge kwaliteit. Dit betekent dat van elke Veluwse eend afkomst en productieomstandigheden volledig bekend zijn. De moedereenden worden in eigen beheer grootgebracht en de eieren in de eigen broederij uitgebroed. Vervolgens worden de dieren ondergebracht bij Veluwse eendenhouders die conform strenge kwaliteitseisen werken. De dieren krijgen gecontroleerd voedsel dat speciaal voor de Veluwse eend wordt samengesteld en geproduceerd. De eenden groeien op in ruime, lichte, diervriendelijke stallen, leven op stro en worden verzorgd door zeer deskundige, gepassioneerde boeren. Het voer is volledig plantaardig, vrij van medicijnen en antibiotica. Het stro voor de stallen komt uit de aangrenzende Flevopolder. De mest met stro gaat als een natuurlijke bodemverbeteraar weer terug.

Eendenfilet bereiden
Sommige mensen vinden het nog steeds een uitdaging. En het is juist zo makkeleijk! Maak een ruitmotief in de vetlaag van de eendenfilet en bak in een koekenpan zonder extra vet of boter – het vet van de eend smelt en dat wordt een heerlijk bakvet. Daarna gewoon om en om bakken! Zo simpel is het.

eendenfilet insnijden

eendenfilet insnijden 2

 

Gerookte eendenfilet
Eend kan prima worden gerookt. Onze gerookte eendenfilet kunt u prachtig dun uitsnijden en serveren als snack of voorgerecht. Heerlijk met Waldorfsalade of knolselderijsalade.