Ierse Rib-eye
Vlees van de bovenste plank
Rib-eye is een stuk vlees dat zich leent voor allerlei bereidingswijzen. Het heeft bijzonder veel smaak doordat het spierweefsel doorkliefd is met intramusculair vet – de grote drager van de vleessmaak.
Rib-eye. Waar zit die?
We hebben op het onderstaande plaatje de ribben rood gearceerd. Daar zitten ze. Deze ribben zijn plat en vrij zwaar. De rib-eye is het stuk vlees dat aan deze ribben vastzit. Dat snijden we voorzichtig uit en voilà: de rib-eye. We kunnen natuurlijk de botten laten zitten. Dan kunnen we uit ditzelfde stuk van de koe een gedeelte tomahawks snijden en een gedeelte côte de bœuf (côte à l’os) of wishbone.
Waarom Ierse rib-eye?
Ierland staat al geruime tijd bekend om zijn zeer geschikte omstandigheden voor de veeteelt: veel groene weides, enorme vlaktes, lekker hoogland hier en daar, een zilt zeeklimaat – allemaal elementen die het houden van vee, en zeker vee dat geschikt is voor vleesconsumptie – bevorderen. Rib-eye leveren wij niet alleen uit Ierland. Maar Ierland heeft, wat Europa betreft, wel een beetje onze voorkeur. We hebben natuurlijk ook wel eens rib-eye van het Europese vasteland, en zeker uit de Verenigde Staten, uit Brazilië en Uruguay. De ene soort is wat zachter, de andere heeft een stevigere bite. De ene heeft een wat intensere smaak dan de ander. Veel heeft te maken met de hoeveelheid beweging en het soort voedsel dat de dieren hebben gehad. Het is een vaak kwestie van proberen en kiezen. Ierse rib-eye verdient zeer zeker zijn plaats in het rijtje.