Ossenhaasspies
Het meest gewaardeerde stuk vlees uit het rund, en daar een spies van: de ossenhaasspies
En precies zo bedoelen we het ook. Het meest gewaardeerde stukje, en dus ook doorgaans het meest zeldzame en daarom duurste stukje van het rund, is de tournedos of ossenhaas.
Waar zit de ossenhaas van deze ossenhaasspies?
De ossenhaas loopt aan weerszijden van de ruggengraat van het rund. Het ligt tegen de entrecote aan, waarvan het gescheiden is door het typerende bot van de T-bonesteak. Ieder rund heeft twee strengen T-bone’s. Het bot van de T-bonesteak is dus eigenlijk een halve ruggenwervel.
Wat wordt er van ossenhaas eigenlijk allemaal nog meer gemaakt?
Van ossenhaas snijden we, van achteren naar voren, de punten, de filet mignon, de tournedos of haasbiefstuk, en de chateaubriand. Zou u zelf een hele ossenhaas kopen, dan kunt u deze dus ook zo verdelen. De ossenhaaspunten, die ook apart verkocht worden, dat zijn de delen die wij inzetten bij het maken van de ossenhaasspies.
Hoe wordt ossenhaasspies bereid?
Het lekkerste is natuurlijk op de grill of in de smoker. Liefst de grill, toch wel – even dichtschroeien aan de buitenkant en na laten garen. Niet te lang! De spies moet mooi rood-tot-rosé zijn van binnen. Een kerntemperatuur van zo’n 55°C is prima. Geen kernthermometer? Misschien hebben wij er nog wel een voor u liggen:)