Vlees, vleeswaren en vis bij asperges

Vleeswaren, vlees en vis bij asperges
Asperges zijn zo oud als….ja inderdaad – zou oud als de weg naar Rome. Zelfs de oude Romeinen aten de “asparagus” al. Sterker nog: er zijn vondsten die de aspergeconsumptie zelfs in het Egypte van de farao’s plaatsen, zo’n 2750 jaar v.Chr. Geteeld werd er in die dagen weinig: asperges werden in het wild geoogst. Pas in de late Romeinse tijd was er ook sprake van teelt, die met de val van het Romeinse Rijk tot laat in de middeleeuwen teloorging. De wilde asperges van toen kennen we trouwens nog steeds. Ze groeien in het voorjaar in het gebied rond de Middellandse Zee. Deze wilde asperges moeten overigens niet worden verward met een andere plant die ook wel eens wilde asperge wordt genoemd. Deze plant wordt bij ons geteeld en is helemaal geen asperge is maar een hyacinthachtige: de bosasperge of bosvogelmelk.

Filter
31 producten
Kalfsmuisoester rosé vanaf 80 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Zalmfilet met huid vanaf 100 gram
3,30
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Beenhammetje 200 gram
3,80
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kalfsgehakt vanaf 300 gram
3,60
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kalfsentrecôte rosé vanaf 150 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Filet mignon vanaf 60 gram
3,15
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Lamsrack by sea 2 x 400 gram
30,30
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Gamba’s gepeld 26/30 1000 gram / 26-30 stuks
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kalfshaasoester rosé vanaf 80 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Gamba’s met kop 16/20 1000 gram / 16-20 stuks
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
6,40
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Achterham gesneden 10 plakken / 200 gram
5,10
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kabeljauwfilet met huid vanaf 100 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Tonijnloin sashimi vanaf 100 gram
6,45
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kabeljauwlende met huid vanaf 100 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Heilbotfilet zwart vanaf 100 gram
4,00
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Beenham / Hampunt gesneden 10 plakken / 160 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kwartel panklaar 4 x 190 gram
12,50
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Kalfsspies gekruid vanaf 50 gram
1,45
Op voorraad
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april
Filet mignon gekruid vanaf 80 gram
Snelst mogelijke leverdatum vrij 23 april

Asperges: een rage?

De asperge (Asparagus officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten gegeten worden als groente. Het is een meerjarige plant waarvan de wortel overwintert en de stengels ’s winters afsterven. Witte asperges groeien onder de grond en worden uit het licht gehouden, in tegenstelling tot groene asperges.  In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk. Witte asperges zijn in veel landen een lekkernij. In Nederland en België zijn ze zelfs een heuse cult geworden, met de opening van het aspergeseizoen, aspergefeesten, de Aspergeworp in Kalfort, België, en ga zo maar door.

Asperges koken – daar wordt altijd moeilijk over gedaan. Het is heel simpel.

Vroeger waren asperges te duur voor de gewone man. De minder bedeelden in onze omstreken moesten het doen met de zogeheten armemansasperge, de schorseneer (overigens zeker niet te versmaden groente). Ook wordt er nog steeds ingewikkeld gedaan over het schoonmaken en koken van asperges. Het is ontzettend simpel en iedereen kan het. In de recepten met asperges in onze webshop ziet u telkens stap voor stap hoe het allemaal in zijn werk gaat.

Ga naar de receptenpagina en typ “asperge” in de zoekbalk!

Asperges kopen: wat past erbij?

Hoe klassiek wilt u het hebben? Natuurlijk, aspergefanaten zullen u zeggen dat je asperges dient te eten met beenham, en allerlei andere vleeswaren gekookt ei, gesmolten boter en een gekookte aardappel. En dan het liefst nog met blote handen! Asperges zijn echter prima te combineren met van alles en nog wat. Ze zijn koud en warm heerlijk en kunnen daarom in een mooie zomerse salade, als groenten bij grillgerechten, bij vleesschelpdierenschaaldieren en bij vis – asperges zijn universeel: probeer ze met gamba’sbeenham, in risotto, met een lamsrack, met rib-eye of tournedos, met zalmtonijn, witte vis. Allemaal heerlijk!