Eend
Eendenvlees; van eendenboutjes tot pekingeend
Eend is een heerlijke vogel om mee te koken: bigarade, Canard à l’orange, bebek betutu, pekingeend, gekonfijte eendenboutjes, teveel lekkers om op te noemen. Ons assortiment bevat zowel tamme als wilde eend. De wilde uiteraard alleen in het seizoen. Het meest indrukwekkende recept is toch waarschijnlijk wel de wereldberoemde Canard pressé uit de buurt van Rouen, Frankrijk, waar een heuse presse-canard (eendenpers) aan te pas komt! Dat is een grote pers waar het karkas van de gebraden eend in wordt fijngedrukt om de sappen op te vangen die de basis vormen voor de saus.
Wat kan ik zelf van eendenvlees maken?
Eend heeft een mooie, natuurlijke vetlaag. Als u het vlees bakt in de pan, doet u er goed aan het vet op de borst in een ruitmotief in te kerven. Bij het verhitten wordt dit vet vloeibaar en loop het in de pan. U kunt nu uw eendenfilet bakken zonder aanvullende vetstoffen zoals olie en boter.
Eendenvlees grillen
Van eend kunt u ook zalige paté en rillettes maken. Eend kan ook prima op de grill. Wel even opletten dat niet te veel vet op de hete kolen lekt. Dat veroorzaakt vlammen, die kunnen gaan zorgen voor een bittere bijsmaak. En dat zou zonde zijn.