Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Vlees braden in de airfryer

De airfryer wint terrein. Van nature bedoeld om frites en andere gefrituurde producten mee te bereiden, maar inmiddels is door ervaring bekend dat ook vlees in de airfryer kan worden bereid. In principe kan men zeggen dat een airfryer veel wegheeft van een barbecue. Vandaar ook dat de meeste consumenten van mening zijn dat de volgende stelregel geldt:

Als het op de barbecue kan, kan het ook in de airfryer!

Worstjes, biefstuk, beenham, saté, varkenshaas, karbonade, maar ook grote stukken vlees, allemaal kunnen ze in de airfryer worden bereid. U hoeft geen of zeer weinig vet toe te voegen, dat is dan weer het voordeel van deze bereidingsmethode. Airfryers hebben een ventilator en daardoor is de warmteverdeling zeer gelijkmatig. U hoeft het vlees dus ook niet om te draaien.

finger test De finger test

Kleinere stukken vlees in de airfryer

Even marineren of inwrijven met wat olijfolie, op kamertemperatuur verwerken en dichtschroeien in de airfryer op 180°C. Bij rood vlees kunt u iets hoger inzetten, zo rond de 200°C. Na een paar minuten de temperatuur naar 160°C verlagen. De baktijd is ongeveer dezelfde als op de grill. Gebruik uw recept, een kernthermometer of de finger test om te bepalen of uw vlees gaar is.

Airfryer Airfryer

Grote stukken vlees: hoe braden we die aan in de airfryer?

U begint op dezelfde manier maar gaat na het aanbraden terug naar een iets lagere temperatuur, zo rond de 150°C (zie ook onze instructies voor het braden van groot vlees in de oven). Zo kan het vlees ook binnenin garen.

Kernthermometer voor vlees en vis Kernthermometer

Grote stukken vlees: wanneer is het gaar?

U heeft bij het bereiden van groot vlees twee zaken nodig:

De ideale kerntemperaturen van vlees zijn verschillend. Varkensvlees heeft een hogere temperatuur van binnen nodig dan rood vlees bijvoorbeeld. Tam gevogelte moet om microbiologische redenen helemaal gaar zijn.  Raadpleeg dus altijd onze kerntemperaturentabel.

Laat het vlees altijd even laten rusten

Heeft uw stuk vlees de juiste kerntemperatuur bereikt? Haal het dan uit de airfryer en laat het (eventueel bedekt met wat aluminiumfolie) even een paar minten rusten. Dit komt de malsheid van uw vlees zeer ten goede: tijdens het bakproces trekken de sappen van buitenaf naar de kern. De buitenste rand is dus een stuk droger. Wanneer uw vlees even gerust heeft, zijn alle sappen weer egaal verdeeld.

Eet smakelijk!

Deel dit op