Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Agar-agar

Ook wel gewoon agar.  Een smaak- en reukloos geleermiddel dat vroeger vooral in warme landen gebruikt werd. Dit heeft een aantal redenen: ten eerste smelt agar-agar pas bij een temperatuur van 90 °C, terwijl onze traditionele gelatine dan al lang vloeibaar is. Ten tweede is agar-agar niet van dierlijke origine, hetgeen voor veel bewoners van Afrika en Azië een essentieel punt is.
Agar-agar bindt tweemaal zo goed als gelatine, u heeft dus maar de helft nodig.  Men ziet agar-agar steeds vaker in de betere keukens opduiken: er kan eindeloos mee worden geëxperimenteerd, ook met warme gerechten (gelatine was altijd alleen geschikt voor koude hapjes). Gelatineerde agar-agar kan ook worden vermalen met de staafmixer en vervolgens worden gebruikt als bindmiddel in allerlei warme sauzen, in plaats van bloem.
Agar-agar wordt gewonnen uit zeewier, hoofdzakelijk  op Sri Lanka, op Java en in Japan. Het woord agar-agar komt uit het Maleis en betekent gewoonweg gelei.  Als u agar-agar wilt terugvinden op het etiket van wat u in de winkel heeft gekocht, zoek dan naar het E-nummer E406.
Zie ook: gelatine