Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Asafoetida

Asafoetida, ook wel jowani badian, hing, hengu, inguva, kayam of ting, is hars van bepaalde soorten struiken, die familie zijn van de selderij. Deze plantensoorten komen oorspronkelijk uit de woestijn van Iran maar worden vooral in India geteeld. De de latex en hars van de asafoetida hebben een enorm sterke, niet al te plezierige geur. Niet voor niet heet het in de volksmond ook wel “stinking gum”. Eenmaal bereid in een gerecht geeft het een mooi ronde smaak die in de verte doet denken aan prei. Gedroogd en vermalen tot poeder is de geur best te doen, maar het is wel verstandig om het in een gesloten container te bewaren aangezien het in uw kruidenkast snel kan gaan overheersen.
Asafoetida wordt gebruikt als medicinaal kruid, als specerij bij het koken en als inlegspecerij. In de keuken komt het vaak voor in combinatie met turmeric, bijvoorbeeld in Dal (linzencurry), kikkererwtencurries en verschillende groentegerechten, vooral die met bloemkool en aardappel. Ook in vleesgerechten wordt het toegepast, zoals bijvoorbeeld in Rogan Josh.
Asafoetida geeft een extra dimensie aan het gerecht door zoet, zuur, zout en pittig met alekaar in harmonie te brengen. Het wordt toegevoeg op het allerlaatst.
Asafoetida wordt in de volksgeneeskunst ingezet tegen winderigheid en voor een betere vertering.
Zie ook: superfoods
Franse term: Asafoetida, hing

Duitse term: Asafoetida, hing

Engelse term: Asafoetida, food of the gods, devil’s dung