Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Aubergine

De aubergine  wordt ook wel eierplant of eiervrucht genoemd. Wilde aubergines hebben de maat en de kleur van een kippenei.
De plant komt oorspronkelijk uit Birma en komt rond het midden van de 15e eeuw naar Europa. In het Verre Oosten is de aubergine al duizenden jaren bekend.
De in Nederland meest gangbare aubergine heeft een donkerpaarse schil en bijna wit vruchtvlees. In Zuid-Europa komen ook andere soorten voor, waaronder de witte aubergine (voornamelijk geschikt voor conserveren) en de wit-paarse aubergine, die een delicatere smaak heeft dan onze variant. Wel kunnen de Mediterraanse varianten een scherpe nasmaak hebben en zelfs een onplezierig gevoel op het verhemelte veroorzaken. Dit wordt vaak bestreden door het vruchtvlees te zouten en het overtollige vocht te draineren voor gebruik.
Bekende lekkernijen uit de Italiaanse keuken zijn geconserveerde aubergines op olijfolie (melanzane sott’olio), de overheerlijke ovenschotel melanzane alla parmigiana (met mozzarella, Parmezaanse kaas en tomatensaus) en melanzane ripiene (gevulde aubergines uit de oven).

Franse termAubergine

Duitse term: Aubergine

Engelse termEgg plant