Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bier

Iedereen weet wat het oudste beroep op aarde is. Nou, op water na is bier waarschijnlijk toch wel het oudste drankje. Er zijn bierrecepten teruggevonden die stammen uit 4000 v.Chr. Hoogstwaarschijnlijk waren de eerste bieren van spontane gisting, gewoon door water toe te voegen aan graan of brood en te wachten tot micro-organismen die in de open lucht ronddwarrelen hun werk beginnen te doen.. Gebeurt nu nog: Lambiek en het Russische kvas (квас) zijn er voorbeelden van.
Het idee dat bier niet zo chique is als wijn stamt uit de tijd dat de Romeinen overstapten van bier naar wijn en de Germanen het bij bier bleven houden. “Barbaren drinken bier”, dat vond de Romeinse schrijver en historicus Tacitus.
In de donkere Middeleeuwen werd in onze streken bier een gezond en voedzaam alternatief voor water: in de steden was water vaak vervuild, bier daarentegen werd gekookt en gefilterd. Iedereen dronk het, ’s ochtends en ’s avonds, man, vrouw of kind. Dat kon ook, omdat er nauwelijks alcohol in zat.

Bier kan op verschillende manieren worden gemaakt:

  • Hoge gisting (Ale, Altbier, Stout, Trappist)
  • Lage gisting (Pils, Bokbier, Rookbier)
  • Spontane gisting (Lambiek, Geuze, Kriek)
  • Gemengde gisting

Zie ook:

Franse term: Bière

Duitse term: Bier

Engelse term: Beer