Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Bijvoet

Bijvoet is een aromatische plant waarvan in Nederland, onterecht, weinig gebruik wordt gemaakt. Het is namelijk niet alleen een muggenverjager (goed bekend voor deze eigenschap bij de Mongolen), een medicijn ter verbetering van de spijsvertering en een kruid dat vermoeidheid van de gewrichten kan verlichten (volgens de antieke Romeinen): het is ook een smaakmaker (bijvoorbeeld in soepen in de Koreaanse keuken).
In Duitsland, Rusland en andere delen van de voormalige Sovjet-Unie wordt het kruid gezien als een tegenhanger voor vet eten: bijvoet heeft een ietwat bittere smaak, die goed combineert met gans, eend, vet varkensvlees, vet spek en dergelijke. Het bittere bestanddeel van de bijvoet stimuleert de productie van gal in het spijsverteringskanaal, en dat helpt bij zwaar tafelen. Bijvoet komt daarom nog wel eens voor in een stoofpot, hier en daar. Ook in sommige zeldzame desserts zien we bijvoet, bijvoorbeeld in Frankrijk en Japan.
De Russen nemen de gedroogde plant ook wel eens mee de sauna in, om de geur die het verspreid als je jezelf ermee op je bezwete, blote bast slaat. Zo heeft ieder land zijn bijzonderheden: de Fransen zouden de Fransen niet zijn als ze ook van deze plant geen parfum konden maken. Et voilà: Essence d’Armoise.
Franse term: Armoise

Duitse term: Beifuß

Engelse term: Mugwort, Wormwood