Crème-brûléebrander
Bruleebrander of crème-brûléebrander. Crème brûlée (letterlijk: gebrande room) is een custardachtig dessert, met daaroverheen een gekaramelliseerde laag suiker. De precieze oorsprong van het dessert is onbekend. Het kan afkomstig zijn uit Frankrijk, Groot-Brittannië of Catalonië. De traditionele crème brûlée bestaat uit custard gemaakt van room, suiker en eieren, op smaak gebracht met vanille. Na het maken van de custard wordt deze in kleine schaaltjes gestort om af te koelen. Vlak voor het opdienen wordt de pudding met een laagje suiker bestrooid en vervolgens verhit met een kleine gasbrander (zie afbeelding). De traditionele manier van verhitten is met een salamander. Dat is een ijzeren schijf aan een steel die eerst boven een vuur gehouden wordt tot die roodgloeiend is. Dan wordt de hete schijf vlak boven de suikerlaag gehouden om te karamelliseren. Karamelliseren onder bijvoorbeeld de grill is ook mogelijk, maar onverstandig omdat de crème brûlée zelf hierdoor ook warm wordt. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden met een knapperige bovenkant. De suiker moet zo egaal mogelijk gesmolten zijn en mag absoluut niet verbrand zijn. Na het karamelliseren moet het dessert direct worden opgediend. Wanneer de crème na het branden van de suiker te lang blijft staan, neemt de suikerlaag vocht op uit de crème en wordt weer zacht, terwijl het aantrekkelijke van dit gerecht nu juist het contrast tussen de glasharde suikerlaag en romig-zachte vla is.
Franse term: Torche à crème brûlée, chalumeau
Duitse term: Crème brûlée-Brenner
Engelse term: Creme brulee torch
Zie ook: Crème-brûlée-ijzer
