Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Crottin de Chavignol

De Crottin d Chavignol, uit het gelijknamige plaatsje in de Rhônevallei, is een beroemd Frans geitenkaasje. Zijn bescheiden afmeting van zo’n 10 cm (diameter) verbergt een enorme smaakexplosie. Traditioneel gemaakt in het dorp Chavignol, dat aan de voet van de heuvel van Sancerre ligt, kent deze kaas verschillende stadia:

jeune: half gerijpt, met een typische geitenmelksmaak, ietsjes melig in de mond (zie afbeelding)
bleuté: rijp, vaak bedekt met blauwschimmel, verspreid een duidelijke paddestoelengeur
affiné: overrijp, met en aroma van walnoten en hazelnoten
nog ouder komt ook voor: bewaard in aardewerken potten, met een inmiddels zacht lopend hart, een intense, romige smaak en een aroma waarvan de meeste niet-kaasliefhebbers zich af zullen vragen hoe je daarvan kunt houden…heerlijk.

Crottin de Chavignol is een beschermde naam. Aangezien de kaas gemaakt wordt in hetzelfde terroir als de Sancerre en de Pouilly Fumé, twee wereldberoemde Loirewijnen, wordt door de lokale producenten beweerd dat deze wijnen goed passen bij deze kaas. Het leuke is, in dit geval, dat dit nog waar is ook: breek een stuk stokbrood af van de lokale boulanger, lik gezouten boter erop, stuk crottin, slok Pouilly…en een ansichtkaartje uit de Loirevallei op tafel, geadresseerd aan je cardioloog. God in Frankrijk.