Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Filodeeg

Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Het is zeer dun deeg in grote vellen en wordt gemaakt van meel, water en een kleine hoeveelheid olie. Heel soms met ei. Het deeg wordt  flinterdun uitgerold en voortdurend bestrooid wordt met meel opdat het niet gaat kleven. Filodeeg heeft in de verte iets weg van bladerdeeg. Het grote verschil is dat de lagen in bladerdeeg ontstaan tijdens het bakproces en de laag deeg voor het bakken relatief dik is, terwijl bij filodeeg de laagjes al zichtbaar zijn voor het gerecht de oven ingaat. Het deeg is veel ook dunner en daardoor kwetsbaarder dan bladerdeeg.  Een, wellicht nog groter, voordeel is dat filodeeg 6% vet bevat, versus 23% voor bladerdeeg.

Filodeeg wordt diepvries verkocht en moet voor gebruik worden ontdooid, afgedekt is met een vochtige doek. Het deeg kan worden gevuld en gefrituurd of gebakken in de oven.

Filodeeg wordt gevuld met hartige en zoete vullingen.Baklava is een van de meest bekende toepassingen. Flinterdunne reepjes filodeeg noemen we kadayif.
Zie ook: Kadayif
Franse term: Pâte phyllo

Duitse term: Filoteig

Engelse term: Filo, phyllo