Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Johannesbroodsiroop

Johannesbroodsiroop is siroop, gemaakt van de vruchten van de johannesbroodboom.
Je zou het zo niet zeggen, maar johannesbrood, ook wel carob, carobe of carube, wordt enorm veel gebruikt. Vooral het meel van de pitten (johannesbroodpitmeel, beter bekend als E-nummer E410) is erg in trek bij de voedingsindustrie als verdikkingsmiddel.
Carobpoeder, gemalen, geroosterde johannesbroodpeulen, is een goedkope cacaovervanger. U wilt dus niet weten hoeveel johannesbrood u inmiddels op  heeft, zonder het waarschijnlijk te weten.
Johannesbroodpitten werden vroeger door diamantairs en edelsmeden gebruikt als gewichtsmaatstaf: de pitten hebben een constant, nauwkeurig gewicht van 0,2 g. Sommigen beweren zelfs dat het woord karaat is afgeleid  van het Oudgriekse woord keration (vrucht van de johannesbroodboom).
Van johannesbrood wordt siroop en daarvan weer frisdranken gemaakt in landen rond de MIdellandse Zee. Voor de oude Egyptenaren was johannesbrood een populaire zoetstof. Het hiëroglief voor zoet is is dan ook hetzelfde als dat van johannesbrood. Op Sicilië wordt johannesbrood als smaakmaker toegevoegd aan zoetwaren, bijvoorbeeld aan de voor Sicilië zo typerende chocoladesoort cioccolato di Modica.
Zie ook: johannesbrood

Franse term: Sirop de caroube

Duitse term: Johannisbrotsirup

Engelse term: Carob syrup