Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Kippenei

Bij de verkoop worden eieren als volgt geclassificeerd:

  • S – ei van minder dan 53 gram
  • M – ei van 53 – 63 gram L – ei van 63 – 73 gram
  • XL – ei van 73 gram of meer
  • DD – ei met twee dooiers (dubbeldooier)

De kleur van de schaal hangt samen met het ras van de kip. Op grond van Europese regelgeving moet in de handel op elk ei een stempel staan met de eicode, bestaande uit 7 of meer cijfers en letters: Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem van de kip (0=biologisch, 1 = vrije uitloop; 2 = scharrel en 3 = kooi); Twee letters voor het land van herkomst (bijv. NL, BE of DE).
60% van het ei bestaat uit het eiwit (hoofdbestanddeel ovalbumine), 30% uit de dooier, en 10% uit de eischaal. De dooier is slechts één enkele cel.  De kleur van de dooier kan variëren tussen zeer licht geel en donker oranje. De kleur van de dooier wordt veroorzaakt door caroteen en hangt af van de voeding van de kip.

Een kippenei is 2 à  3 weken houdbaar.  Bij een ouder ei is de luchtkamer groter. Dit komt waarschijnlijk doordat het water uit het eiwit langzamerhand verdampt. Een methode om na te gaan of een ei nog eetbaar is, is door het in een pan water te leggen. Een vers ei zakt naar de bodem, een ouder ei blijft drijven. Eieren blijven buiten de koelkast langer goed dan in de koelkast. Bovendien zijn koude eieren niet handig in het gebruik – mayonaise, bijvoorbeeld, vraagt om eieren op kamertemperatuur.
Franse term: Œuf de poule

Duitse term: Hühnerei

Engelse term: Chicken’s egg