Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Koksdoek

Een koksdoek is een dikke soort theedoek die door koks wordt gebruikt in de professionele keuken. Meestal zijn ze rood of blauw geblokt (zie afbeelding). Doordat de doek strakker geweven is dan de meeste theedoeken kan hij beter tegen hitte en gaat hij langer mee.
Er is nogal wat te doen geweest over de hygiëne van koksdoeken. In vroeger tijden werd deze doek, die vaak aan de broek van de kok vastzit of over de schouder wordt gedragen, nogal eens “multi-purpose” ingezet. Zo werd het een pannenlap, een zweetdoek, een handdoek en soms zelfs een vaatdoek tegelijk. Gelukkig zijn deze tijden – in de betere keukens – voorbij. De geldende hygiënevoorschriften, zoals ze op de vakscholen worden geleerd, zijn duidelijk: Gebruik koksdoeken alléén voor het vastpakken van hete pannen en dergelijke.(*)
Thuis ligt het allemaal wat simpeler natuurlijk – u bent baas in eigen keuken. Ons advies is wel: na het koken de koksdoek vervangen, dus elke dag met een schone beginnen. Dit om bacterieel gevaar uit te sluiten.
(*) Hygiënecode voor de horeca © 2004 bedrijfschap Horeca en Catering