Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Madeira

Een met alcohol versterkte wijn van het gelijknamige Portugese eiland. Razend populair in de 18de en 19de eeuw, nu een beetje vergeten.

De wijnindustrie van Madeira maakte een aantal etappes door: in het begin werd de wijn gretig ingekocht door schepen die op weg waren naar het Verre Oosten. De wijn kon de lange reis echter nauwelijks verdragen. Radbrakers, zeeschuimers, piraten of niet, ook zeelieden hebben smaak. Om de wijn langer houdbaar te maken werd er van suikerriet gestookte alcohol aan toegevoegd – een procédé dat men ook in een andere Portugese havenstad, Porto, toepaste bij het maken van Port. Later, toen een schip met lading en al terugkeerde van een onafgemaakte reis en de wijn weer in Madeira werd gelost, bleek dat, onder de invloed van de enorm hoge temperaturen in de ruimen, de wijn op weg naar zijn bestemming sterk verfijnde. Omdat wijn heen en terug naar Azië sturen te kostbaar was, werd (en wordt) het verfijningsproces nagebootst door de wijn in speciale estufas langdurig te verwarmen en zo te laten rijpen.

Net als Sherry kent Madeira een hele reeks wijnen, van zeer droog, te drinken als aperitief, tot zeer zoet, die uitstekend dienst kunnen doen als dessertwijn.