Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Mierikswortel

De mierik (Armoracia rusticana) staat bekend om zijn witte wortel, de mierikswortel. Deze oorspronkelijk Zuidoost-Europese plant komt inmiddels voor als tuinplant in veel delen van de aarde. Wanner men mierikswortel rasp komt een uitermate scherp bestanddeel, allylisothiocyanaat, vrij. De smaak lijkt sterk op mosterd maar het goedje stijgt onmiddelijk naar je neus en geeft een “onvergetelijke” smaakervaring. dat een scherpe, op mosterd lijkende smaak heeft. De scherpe smaak is niet van erg lange duur. Hij is bij conserveren in zuur wel te stabiliseren. De mierikswortel bevat veel vitamine C.
De wortel is minstens sinds de Griekse Oudheid bekend als voedsel. Vooral in Noord- en Centraal-Europese keukens wordt hij veelvuldig toegepast. Ook in de keukens van Oost-Europa komt de mierikswortel (Russ.: Хрен) veel voor. In de Joodse traditie wordt tijdens het Pesachfeest mierikswortel gegeten als ‘maror’, het bittere kruid. Maror staat symbool staat voor de ontberingen die joden moesten doorstaan tijdens de slavernij in het Oude Egypte.
Wasabi

In Japan is er een nóg sterkere variant (wasabia japonica) die niet met zuur gecombineerd hoeft te worden en een vast onderdeel van sushi is: wasabi.
In Duitsland en Oostenrijk bestaat een verfijnde variant met room, Sahnemeerrettich.
Zie ook: Sahnemeerrettich
Franse term: Raifort

Duitse term: Meerrettich

Engelse term: Horse radish