Mosterd
Mosterd, een verbastering van het Franse moutarde, heeft een lange geschiedenis. Al eeuwen kent men het. De oorspronkelije benaming, Italiaans mostarda, zou een afkorting zijn van de woorden mosto che arde, oftewel “brandende most”. Mosterd werd namelijk nog voor de uitvinding van azijn gemaakt, en wel van druivenmost. komt in de dertiende eeuw in Frankrijk op als verbastering van het Italiaanse “mosto che arde”, oftewel “scherpe most”, een verwijzing naar de druivenmost waar mosterd oorspronkelijk mee gemaakt werd.
Behalve mostarda (dat ook de benaming van een inlegmethode voor vruchten is) gebruiken de Italianen ook een ander woord voor mosterd – senape, hetgeen weer verwant is met het Duitse Senf.
Mosterd wordt gemaakt uit gemalen mosterdzaden, azijn, water, suiker en zout. Ook worden vaak kruiden en/of specerijen toegevoegd, zoals, onder andere, peper, mierikswortel, en rozemarijn.
Mosterd is tevens in droge vorm te koop (zie mosterdpoeder).
Met mosterd is het ook heerlijk koken. Klik op de link voor recepten.
Recepten met mosterd
Franse term: Moutarde
Duitse term: Senf
Engelse term: Mustard
