Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Oester (holle)

De holle oester, Japanse oester of creuse (Crassostrea gigas) , creuse), is een eetbaar weekdier. De Japanse oester is een exoot . Hij hoort niet in onze wateren thuis. Hij werd in de de zestiger jaren van de vorige eeuw,  na de uitbraak van de oesterziekte in 1962/63 geïntroduceerd ter stimulering van de handel in oesters. INmiddels is de enorme groei in aantallen voor velen een doorn in het oog.
De Japanse oester kan zich zowel op een harde ondergrond als op een zachte ondergrond vestigen. De Nederlandse en Belgische kuststreken zijn ideaal gebied. De Japanse oester heeft nauwelijks natuurlijke vijanden en is dan ook bezig met een enorme opmars. Hierbij komt ook nog eens dat hij zich onder andere voedt met de larven van de mossel, de kokkel  de inheemse platte oester uit het water filtert en consumeert. Na Zeeland wordt hij nu ook meer en meer in de Waddenzee aangetroffen. Volwassen exemplaren van de Japanse oester kunnen in het algemeen 8 tot 40 cm groot zijn.
De holle Zeeuwse oester

Ovale, grillig gevormde schelp

Voor consumptie geschikt na 3 jaar

De maten van de Zeeuwse oesters staan in Romeinse cijfers (I, II en III).
Oesters worden in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer gekweekt. De temperatuur van het water, het zoutgehalte, de bodemgesteldheid, het zuivere water en de beschutte ligging maken beide gebieden de ideale plaats voor de oesterkweek. Wanneer de temperatuur in de maanden juni, juli en augustus stijgt, planten oesters zich voort. Ze gaan dan melken, hun vlees wordt mager en slap.
‘Wilde’ oesters

In de handel wordt de term wilde oester gebruikt voor oesters die wat grilliger van vorm zijn, omdat ze minder vaak zijn ovegeplaatst: de Zeeuwse oester wordt doorgaans regelmatig verplaatst om de vorm te beïnvloeden. Een echte wilde oester is een puntige oester, die rechtop in de bodem staat. Door de oester iedere keer te verplaatsen wordt vermeden dat hij rechtop gaat staan en daarmee blijft de vorm mooi ovaal.
Zie ook: Masterclass oesters openmaken
Franse term: Huitre creuse

Duitse term: Pazifische Felsenauster

Engelse term: Pacific oyster