Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Olie

Olie is een vetstof die gebruikt wordt in de keuken om gerechten in te braden of frituren. Ook kan olie worden gebruikt voor het maken van dressings en sauzen. Sommige emulsies, zoals mayonaise, worden gemaakt met olie. Olie wordt gewonnen uit tal van planten, vooral uit de zaden daarvan. Na de winning kan de olie direct geschikt zijn voor consumptie, zoals het geval is met olijfolie, of verdere bewerking behoeven (zoals koolzaadolie). Even tussendoor: er zijn ook plantaardige oliën die niet gegeten worden: denk aan wonderolie, een smeermiddel, en lijnolie, een basisingrediënt voor het maken van verf en linoleum. Sommige oliesoorten, zoals bijvoorbeeld palmolie en kokosolie, zijn in onze contreien eigenlijk beter “vetten” te noemen, aangezien ze bij onze kamertemperaturen stollen.

De verbrandingstemperatuur en smaak van de olie maakt deze geschikt voor bepaalde toepassingen: soms is het belangrijk dat je er snel in kunt frituren zonder dat de olie verbrandt, soms is een neutrale smaak van belang, soms geeft het gehalte onverzadigde vetzuren de doorslag. Hoe het ook zij: een beetje hobbykok heeft een hele rits oliesoorten in huis. Een aparte plank in een keukenkastje, dat is ongeveer wat het in beslag neemt, als je’t goed doet.
Zie ook:

amandelolie,  arachideoliedruivenpitoliekokosoliekoolzaadolielijnzaadolie,  olijfolie,  palmoliepindaolieraapolierijstoliesesam(zaad)olie, truffelolie, zonnebloemolie

Franse term: Huile

Duitse term: Öl, Speiseöl

Engelse term: Oil