Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Oregano

Ook wel wilde marjolein of marjoraan. Oregano komt uit het Italiaans origano. Het is een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Mediterrane keuken. Velen zijn van mening dat oregano gedroogd lekkerder is dan vers. Het kruis heeft kleine tot middelgrote blaadjes. De smaak is zeer aromatisch en soms zo sterk dat de tong een beetje kan gaan tintelen. De enorme populariteit van oregano in de rest van de wereld heeft het te danken aan de Amerikaanse soldaten die Italië bevrijdden van de fascisten in de Tweede Wereldoorlog. Zij kwamen terug naar de VS met “pizzakruid” en het werd meteen een succes. 
Oregano wordt in Zuid-Italië regelmatig toegevoegd aan gegrild en geroosterde gerechten. In Noord-Italië is men er alweer minder van gecharmeerd.
In de Nederlandse horeca wordt oregano te pas en te onpas gebruikt, omdat het een “Italiaans tintje” aan gerechten zou geven. Oregano heeft echter een zeer overheersende smaak dus men moet daar echt mee oppassen. Oregano, zoals nogal eens gebeurt, over de caprese (klik voor recept) is, bijvoorbeeld, dodelijk voor de smaak. Ook op de pizza (klik voor recept) heeft oregano historisch gezien eigenlijk niets te zoeken, behalve over één specifieke soort – de marinara, met alleen tomatensaus, zonder kaas.
Wat wél erg lekker is: een bosje oregano in de barbecue gooien en de rook gebruiken om het vlees te aromatiseren. Heerlijk! 
Zie ook:  Provençaalse kruiden
Franse term: Origan

Duitse term: Oregano

Engelse term: Oregano