Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pane carasau

Pane Carasau is Sardijns brood. Vroeger namen de  herders dit brood mee de bergen in wanneer zij maandenlang van huis waren met hun schaapskudde. Het is een flinterdun brood dat meerdere malen in de oven gebakken wordt onder grote platte stenen om het zo vlak mogelijk te houden.  Voor de herders was het van belang dat het brood zo licht van gewicht mogelijk was. Bovendien moest het kurkdroog zijn om lang houdbaar te zijn.  Voor gebruik wordt het brood natgemaakt. Het water wordt opgenomen en het brood wordt stevig maar wel zacht (zie afbeelding). Prima voor wraps, bijvoorbeeld.

Op het Italiaanse vasteland noemt men dit brood ook wel carta da musica, (muziekpapier), omdat het  lawaai maakt wanneer je het droog eet.

Pane carasau op Sardinië nog altijd veel gegeten. In Sardinië geldt de regel: hoe dunner het brood, hoe beter. Vooral de provincie Nuoro is trots op zijn flinterdunne Carasau. Pane carasau is hoofdbestanddeel van Pane Frattau, een heerlijk gerecht met tomaten,verse kruiden, een ei en pecorino. Topspul!