Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Pasta

Pasta is de verzamelnaam voor overwegend Italiaanse deegwaren zoals spaghetti en lasagne. Pasta wordt in de regel gemaakt van farina di grano duro, meel van harde graansoorten. Hierdoor blijft de pasta een goede beet houden, verslapt hij niet te veel tijdens het koken en kan hij al dente, beetgaar, worden geserveeerd.
Hoewel bepaalde deegwaren in Italië, naar wordt vermoed, ook al bij de Romeinen bekend waren, gaat men er toch algemeen vanuit dat de moderne vorm van pasta is ontwikkeld uit de Chinese noedels, die handelsreizigers via de zijderoute naar Italië brachten.
In Italië wordt onderscheid gemaakt tussen “gewone” pasta en pasta all’uovo (pasta met ei) of pasta fresca (verse pasta), waarmee in het eerste geval in de fabriek geproduceerde pasta wordt bedoeld, en in het tweede geval – pasta uit de pastawinkel op de hoek (pastificio). Bij deze laatste kan men dagelijks versgedraaide pasta kopen. Pasta kan men ook vrij makkelijk zelf maken: dan spreekt men van pasta fatta in casa (huisgemaakte pasta).  Een ei en 100 gram meel per persoon, dat is het eigenlijk.  De link hieronder wijst de weg naar een uitgebreid, geïllustreerd recept.
Pasta zelf maken
Door de geschiedenis heen zijn tal van pastavormen onwikkeld. Elke regio en elke condimento  (saus) heeft zijn eigen pasta. Dus het is altijd bucatini all’Amatriciana,  spaghetti alla carbonara, en penne al salmone, en niets anders, als het aan de Italianen ligt.
Sommige vormen pasta zijn alleen industrieel te maken, andere kan men thuis ook maken. De lijst is oneindig, en er komen bijna dagelijks nieuwe vormen bij. De meest klassieke vormen, zoals spaghetti, tagliatelle, lasagne, rigatoni, en bucatini lasagne, houden desalniettemin stevig stand.
Ook wordt pasta wel eens gekleurd, door er – als het goed is – natuurlijke stoffen aan toe te voegen die kleur afgeven: spinazie voor de kleur groen, tomatenpuree voor de kleur rood, inktvisinkt (nero di seppia) voor de kleur zwart. Het geeft een leuk effect, al doet het meestal niet zo vreselijk veel voor de smaak. Een mooi voorbeeld van een combinatie van gekleurde en niet gekleurde pasta is paglia e fieno, (hooi en stro- zie afbeelding).

Zie ook:

Franse term: Pâtes

Duitse term: Pasta, Teigwaren

Engelse term: Pasta