Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Rambutan

De ramboetan of rambutan (Nephelium lappaceum) een heerlijk tropische vrucht van de zeepboomfamilie, wordt ook wel “harige lychee” genoemd. In tegenstelling tot de lychee, waar hij sterk op lijkt, heeft de rambutan namelijk een schil met lange, harige stekels die veel doet denken aan de schil van een tamme kastanje. De lychee daarentegen heeft een schilletje dat meer met schubben bedekt lijkt. Ook naam van de vrucht (komt van het Indonesische rambut, “haar”) heeft hiermee te maken.

De ramboetan groeit in trossen aand de ramboetanboom, die zo’n 25 meter hoog kan worden. De vrucht groeit in trossen. Het witte vruchtvlees is zacht van smaak, iets tussen heel zoet en iets zuur in.  In Zuidoost-Azië is de ramboetan zeer geliefd. De soort komt oorspronkelijk voor in de regenwouden van Maleisië maar wordt inmiddels veel gekweekt in India, Sri Lanka, de Filippijnen, Australië, Oost-Afrika en in Midden- en Zuid-Amerika.

Ramboetan is heerlijk vers maar ook uit blik zeker niet te versmaden. Probeer het gewoon puur als lekker dessert na een (pittige) maaltijd of serveer het met ijs. Smaken die goed combineren zijn  mango, kaneel en kardamom.
Zie ook: lychee