Rodekool
Rode kool of rodekool is een van de oudste koolsoorten. Rodekool kan rauw gegeten worden als het wordt fijn geraspt. Wordt de kool lang gemarineerd in bijvoorbeeld yoghurt dan wordt het zachter en is het als salade makkelijker te verteren. Ook kan rodekool worden ingelegd in zout, net als witte kool. Gekookte rodekool is een geliefde wintergroente. De kooktijd bedraagt rond de 20 minuten in ruim water. Vaak worst aan het kookwater azijn toegevoed. Dit bevordert de smaak en zorgt dat de kleur beter behouden blijft. Rodekool maakt men op smaak met kruidnagel, laurier, kaneel en/of suiker, rode wijn en in blokjes gesneden appel. Ook rozijnen worden nog wel eens toegevoegd. In de traditionele Nederlandse keuken past rodekool goed bij rood vlees of wild.
Klik op deze link voor heerlijke recepten van of met rodekool
Zie ook: kool
Franse term: Chou rouge
Duitse term: Rotkohle
Engelse term: Red cabbage