Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Römertopf

Römertopf of Romeinse stoofpot is een poreuze, aardewerken schaal met deksel. In deze schaal kunnen allerlei ingrediënten bereid worden.
Het principe, dat in de dagen dat hij op de markt kwam nogal revolutionair leek, is zo goed als identiek aan die van een aardewerken, ongeglazuurde tajine. Met andere woorden – het principe is eeuwen oud en de merknaam, die letterlijk “pan van de Romeinen” betekent, zal dan ook wel niet helemaal toevallig zijn onstaan.
Vóór gebruik moet de römertopf minimaal 15 minuten in koud water worden geplaatst. De schaal zal een gedeelte van het vocht opnemen. Door de schaal met deksel in de oven te plaatsen en deze langzaam op te warmen, ontstaat er een oven in een oven. Gedurende het bakproces zal het water verdampen, waardoor er een nevel ontstaat die de ingrediënten gaar stoomt. Hierdoor gaan minder vitaminen en essentiële voedingsstoffen verloren tijdens het kookproces. Ook is aanbakken onmogelijk. De schaal is erg gevoelig voor temperatuurschommelingen en mag daarom nooit in een voorverwarmde oven worden geplaatst.
Op onze site komt u hier en daar recepten tegen waarin we gebruik maken van dit geinige keukeninstrument, dat helaas een beetje in het vergeethoekje is geraakt. Bij kringloopwinkels wordt je ermee doodgegooid – een goed teken voor uw portemonnee, een slecht teken voor de roem van de eens zo populaire römertopf.

Römertopf