Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Sommeliermes

Kelnersmes, ook wel sommeliermes, is een kurkentrekker met spiraal, hefboommechanisme en een scherp, vaak krom mesje voor het lossnijden van het lood van de hals. Al deze delen zijn inklapbaar zodat het mes als zakmes kan worden gedragen.
Kelnersmessen zijn er in alle rangen en standen. Alle leveranciers vertellen er prachtge verhalen bij en zijn trots op de specifieke kenmerken van hun geesteskind, uiteenlopend van prijs tot teflon coating van de spiraal. Toch zijn maar een paar dingen echt belangrijk:

Binnenste diameter van de spiraal. De ideale diameter van de “tunnel” van de spiraal, om goed in de kurk terecht te komen en genoeg kracht op de kurk te kunnen uitoefenen, is gelijk aan de dikte van een tandenstoker.
Het hefboommechanisme moet van de juiste lengte zijn om met gemak op de rand van de fles te kunnen belanden wanneer de spiraal volledig in de kruk zit, en wel zo, dat daarna de nodige kracht op het kelnersmes kan worden uitgeoefend om de kurk geluidloos uit de fles te krijgen. Hierbij mag het glas absoluut niet beschadigen.
De lengte van de spiraal mag niet minder zijn dan 45 mm.

Franse term: Couteau sommelier

Duitse term: Sommeliermesser

Engelse term: Sommelier knife