Vanaf €70,- gratis verzending *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Terrine

Een terrine is een van deze dingen:

Een bakvorm of kookvorm, meestal van geglazuurd aardewerk, glas, geëmailleerd gietijzer of porselein. De naam verwijst naar het Franse ‘terre’, aarde. ‘Terrine’ is tevens de naam voor een gerecht dat in een terrine gemaakt is. Een terrine kan overigens ook bereid worden in andere vormen, zoals een cakeblik. 

Terrines zijn vaak vleesgerechten zoals wildterrines, zult en aspics. Er zijn ook terrinegerechten met vis, schaaldieren, groentes en vruchten. Een paté is in feite ook een terrine: het verschil is vaak dat een paté uit de vorm wordt gehaald en dan pas wordt geserveerd en de terrine niet. Daarom zijn terrinevormen meestal ook mooier dan patévormen – ze moeten op tafel kunnen prijken. 

De terrine wordt veelal au-bain-marie gegaard in de oven, maar er zijn ook vele koude varianten. De vorm wordt vaak bedekt met spek of varkensnet (bij warme bereidingen) of folie (bij koude bereiding). Na een eventuele garing ‘rijpt’ de terrine één tot enkele dagen na in de koelkast, vaak onder een gewicht.

een grote, diepe, meestal ronde of ovale schaal die gebruikt wordt om soep of stoofpot uit te serveren. Een soepterrine.

Franse term: Terrine

Duitse term: Terrine

Engelse term: Tureen (voor soep), terrine mold