Flexibele bezorgkosten *
Gekoeld verzonden
Vóór 12 uur besteld, vandaag verstuurd
Kies uw eigen bezorgdatum

Vlier(bes)

Van de vlierbes wordt jam, vruchtensap en vlierbessenjenever gemaakt. Van de bloesem wordt een infusie getrokken, die ook ingekookt kan worden tot siroop (Eng. Elderflower Cordial, Zw. Fläderblomssaft). Sommige Noord-Amerikaanse Indianenstammen eten de bloesem gefrituurd. U kunt van verse vlierbloesem zelf heerlijk verfrissend vlierbloesemwater maken.
Vlierbessen zijn zeer zelden te vinden bij de groenteboer. U moet er zelf voor de paden op. Gelukkig groeit de vlier overal. In de lente kunt u de bloesem oogsten. Halverwege september kunt u de vruchten oogsten, van de stelen halen en koken. U zeeft het sap en kookt het in tot een stevig concentraat ontstaat dat u kunt invriezen als ijsblokjes. Vlierbessensapconcentraat is een perfecte smaaktoevoeging in wildpepers. Bovendien helpt het bepaalde gerechten een mooie, volrode kleur te krijgen.
Let op: De bessen, en vooral de pitjes,  zijn in rauwe vorm licht giftig: ze bevatten de giftige stof sambunigrine, die  door koken onschadelijk wordt.

Vlierbloesem
Zie ook: bessen
Franse term: Sureau

Duitse term: Holunder

Engelse term: Elder