Lexicon Keukengerei: Röstirasp

Een röstirasp, ook wel naar de Duitse benaming Roestiraffel of Röstiraffel, is een grove aardappelrasp, speciaal ontwikkeld voor rösti. Een gewone grove rasp doet het werk echter ook prima. Rösti is een nationaal gerecht van het Duitstalige deel van Zwitserland. Van oorsprong is het een ontbijt voor boeren uit het kanton Bern. Het wordt tegenwoordig meestal gegeten als bijgerecht bij vlees en groente. Rösti bestaat uit geraspte aardappelen die meestal  worden gebakken als een ronde koekvorm, die in omvang varieert. Verschillende andere etenswaren kunnen met de rösti vermengd worden, bijvoorbeeld spek, uien, kaas of appel. Er bestaan veel recepten voor rösti. Het gebruik van voorgekookte aardappelen of juist rauwe aardappelen, maar ook de keuze van het beste aardappelras levert strijd op. Voor de bereiding van rösti wordt traditioneel veel boter en/of reuzel gebruikt, dus is het is...laten we zo zeggen...stevig voedsel.

Over hoe nationaal Zwitsers het gerecht eigenlijk is kan ook worden getwist. Varianten bestaan ook in de nationale keukens van Rusland (Dranniki - драники), Oekraïne (deruny - деруни , Tsjechië (bramboráki), Slowakije, Zweden en zelfs Duitsland (Kartoffelpuffer).

Franse termRâpe à rösti
Duitse term
Röstiraffel
Engelse term
Rösti grater

Röstirasp