Lexicon Keukengerei: Tajine

Een tajine (ook wel tagine) is een oorspronkelijk Berberse, Noord-Afrikaanse aardewerken stoofpot. De gerechten die ermee gemaakt worden ontlenen er tevens hun naam aan. Een tajine bestaat uit een schaal, waaruit de bereide gerechten opgediend kunnen worden, met een relatief hoog kegelvormig deksel. Bij het koken met de tajine slaat de condens neer op het deksel en loopt weer terug in de schaal. Daarmee lijkt de werking van de tajine op die van een braadpan. De meeste tajines zijn geglazuurd, maar zij kunnen ook ongeglazuurd zijn. Voordat een ongeglazuurde tajine voor de eerste keer gebruikt wordt, dient de schaal bij voorkeur 24 uur ondergedompeld te worden in water. Hiermee kan worden voorkomen dat deze bij het eerste gebruik barst. Bij gebruik op gas is het nodig een sudderplaatje te gebruiken. Sommige tajines zijn beschilderd; deze dienen meestal ter decoratie of om het gerecht na bereiding in op te dienen. Gebruik van een tajine vergt enige voorzichtigheid: op internet is het een en ander te vinden over het loodgehalte van sommige tajines. Een te hoog loodgehalte kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Een variant van de tajine die sinds het Romeinse Rijk in Europa bestond is een kleien pot uit twee delen, beter bekend als de Römertopf.

Franse term: Tajine
Duitse term: Tajine
Engelse term: Tajine

Tajine