Lexicon Ingrediënten: Abrikoos

De oorsprong van de abrikoos ligt ergens in het Noord-Oosten van China. Dat is verwarrend, want de wetenshcappelijke naam, prunus armeniaca (pruim uit Armenië) wijst toch echt op iets anders.

Deze steenvrucht werd nog vóór onze jaartelling door de Romeinen uit Griekenland gehaald. Met de expansie van het Romeinse rijk gingen de abrikozen heel Europa over. Tegenwoordig worden ze hoofdzakelijk geproduceerd in Turkije, Zuid-Rusland, de Kaukasus, Italië en Spanje. Hier en daar in Oostenrijk en Zwitserland. 

Abrikozen worden veel gedroogd gegeten. Abrikozenpitten worden geroosterd en gegeten als snack en door de voedingsindustrie gebruikt ter vervanging van amandelen (bijvoorbeeld in de productie van goedkope "marsepein".

Zie ook: gedroogde abrikoos, amardine, tutti frutti 

Franse term: Abricot
Duitse term: Aprikose
Engelse term: Apricot    

Abrikoos