Lexicon Ingrediënten: Augurk

De augurk is familie van de komkommer. Meestal eten wij ze uit een potje, geconserveerd op een mengsel van azijn, suiker en kruiden. Ook vers is de augurk echter erg smakelijk, te gebruiken in salades, niet zo vochtig als komkommer en daarom met iets meer "bite". De grootte van de augurk varieert van heel klein tot ongeveer 15cm lang. Landen verschillen in de maat die men prefereert: in Frankrijk zijn heel kleine augurken zeer in trek. Deze worden ingelegd in een vrij markant smakend azijnmengsel, iets dat veel Nederlanders als te zuur ervaren.  De allergrootste augurken worden in Nederland gebruikt voor het vervaardigen van zure bommen. In Rusland en Oekraïne worden augurken meestal ingelegd in pekel. Vooral zeer kort gepekelde augurken, de zogeheten malosolnye ogurtsy (Малосольные огурцы) zijn een echte delicatesse.

Zie ook:
Ingelegde augurk (квашеный огурец)
Gezouten augurk (соленый огурец)
Мalosolnye ogurtsy (Малосольные огурцы) - recept

Franse term: Cornichon 
Duitse term: Gurke
Engelse term: Pickle    

Augurk