Lexicon Ingrediënten: Amandelmelk

Amandelmelk is een heerlijke drank, gemaakt van amandelen. Het is plantaardig en bevat geen lactose, dus het is breed inzetbaar, zowel bij veganisten als mensen met een allergie voor melk.

Amandelmelk komt in de boeken al voor in de 14e eeuw. Het bederft stukken minder snel dan koemelk en is waarschijnlijk daarom erg populair geworden in warme landen. In de landen waar de amandelen in overvloed waren zat daar ook een economische gedachte achter: de koemelkkon op die manier dienen voor het maken van kaas. Tegenwoordig wordt amandelmelk traditioneel nog veel gedronken in het oosten van Azië en natuurlijk op Sicilië, waar het zelfs in vaste vorm te koop is (latte di mandorla), als een pasta. Deze pasta moet worden aangelengd met water en klaar is uw dorstlesser voor na het zonnebaden.

Franse term: Lait d'amande
Duitse term: Mandelmilch
Engelse term: Almond milk   

Amandelmelk