Lexicon Ingrediënten: Amandelolie

Er zijn twee soorten amandelolie:

  • zoete amandelolie

Zoete amandelolie is een vette olie die zeer veel gebruikt in cosmetica, maar ook steeds vaker  voorkomt in de betere keukens. Zoete amandelolie wordt koud geperst uit zoete amandelen (Prunus dulcis) en heeft een milde amandelsmaak. De olie bestaat voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren. De  olie kan zowel warm als koud worden gebruikt.

  • bittere amandelolie

Bittere amandelolie is een etherische olie die amygdaline bevat (waaruit in het lichaam blauwzuur kan worden vrijgemaakt). Deze olie is giftig en er kan niet mee worden gekookt. 

 

Franse term: Huile d'amande
Duitse term: Mandelöl
Engelse term: Almond oil

Amandelolie