Lexicon Ingrediënten: Arroz de Valencia

Arroz de Valencia is een D.O.P (beschermde oorsprongsbenaming) van rijst die geteeld wordt in de regio rond Valencia, Spanje, de geboorteplaats van de paella. De Valenciaanse kuststreek is rijk aan moerassen en weilanden die regelmatig blank staan - ideaal voor de rijstteelt. 

De rijstteelt kwam in Spanje aan als reisgezel van de islamitische verovering in 711. Vooral in Valencia sloeg dit zo goed aan, dat het de lokale keuken sterk heeft beïnvloed: rijst is in veel Valenciaanse gerechten een onontbeerlijk element: paella staat uiteraard met stip op nummer één, maar ook andere rijstgerechten uit de regio, zoals de arroz a banda, de arroz negro, de arroz con judias y nabos, de arroz al horno en de arroz con costra zijn het noemen waard. Als we er de recepten van hebben uitgeprobeerd, zetten we ze online!

Franse term: Riz bomba, riz Valence
Duitse term: Valenciareis
Engelse term: Valencia rice

Arroz de Valencia