Lexicon Ingrediënten: Basilicum

De naam basilicum komt uit het Oudgrieks. Basileos betekent koning, terug te vinden in ons woord basiliek - het huis van de koning. Een ander woord voor basilicum is dan ook koningskruid.

Basilicum heeft een sterke geur en aroma. Het is onmisbaar in de Italiaanse  keuken, vooral in combinatie met tomaat.  Insalata Caprese, salade van mozzarella, basilicum en tomaat, is daar een goed voorbeeld van.

De plant bloeit in de nazomer met witte, eetbare bloesems.

Basilicum kent meerdere varianten:

  • Anijsbasilicum, met een zoetige anijsgeur.
  • Citroenbasilicum, met een citrusgeur. Deze basilicum helpt ook tegen insecten. 
  • Mexicaanse kaneelbasilicum met paarse stengels en een lichte kaneelsmaak. 
  • Griekse basilicum.
  • Thaise variant, geschikt voor Thaise salades, soep en visgerechten.
  • Paarse basilicum, met donkerpaarse bladeren met een zeer kruidige, warme smaak. Komt veel voor in de landen van de vroegere Sovjet-Unie. Deze variant zorgt voor een mooi kleurcontrast bij rijst en pasta. Probeer eens een paarse pesto te maken!

Franse term: Basilic
Duitse term: Basilikum
Engelse term: Basil         

Basilicum