Lexicon Ingrediënten: Romeinse sla

Romeinse sla of bindsla is een bladgroente. Het heeft 40 cm lange, langwerpige kroppen. Bindsla is een erg oude slasoort. Al 4000 jaar geleden aten de de Egyptenaren het.

Ook de Romeinen waren er gek op. Of dat de reden is waarom de beroemde en in de VS razend populaire Caesar salad, die van deze sla wordt gemaakt, zo is gaan heten, is ons niet bekend.

Vroeger bond men de kropeen nog wel eens dicht, zo'n dag of 10 vór de oogst. Dat leverde minder groene, zelf gele bladeren op. Vandaar de naam bindsla.

Deze sla heeft veel meer smaak dan ijsbergsla en kropsla. Hij is dan misschiien een tikkeltje minder knapperig, mar toch heeft hij een betere bite dan icebergsla. Hij verkleurt ook minder snel aan de snijkanten. Even terzijde - als u sla helemaal goed wil behandelen, mag u hem niet snijden maar moet u hem scheuren met de hand.

Zie ook:

Franse term: Laitue Romaine
Duitse term: Römersalat
Engelse term: Romaine lettuce  

Romeinse sla