Lexicon Ingrediënten: Boekweit

Boekweitzaad (of gewoon boekweit) lijkt op kleine beukennootjes, zo'n 6 mm lang. Het wordt vaak aangezien voor een graanproduct, maar dat is het niet: het is familie van de duizendknoop.  Boekweitmeel wordt veel gebruikt in combinatie met meel van graansoorten, bijvoorbeeld voor pannenkoeken. Het is ook een belangrijk bestanddeel van de Oostnederlandse specialiteiten balkenbrij en bakbloedworst

Boekweit wordt gedroogd en vervolgens al of niet geroosterd. De geroosterde variant komt erg veel voor in de Oost-Europese keuken. In Rusland heet het grechka (гречка) en wordt het zowel als garnituur geserveerd als in de vorm van pap - grechnevaya kasha (гречневая каша). Door het roosteren krijgt het een beetje een bittere smaak.  

Boekweit is goed voor imkers. Bijen zijn er gek op. Boekweithoning is zeer smakelijk en daarom zeer in trek.

Boekweit komt in Nederland al voor sinds vóór onze jaartelling. Lang is het een belangrijk bestanddeel geweest van ons alledaagse voedsel. Andere landen die veel gebruik maken van boekweit zijn Japan en China. Japanse soba-noedels, een belangrijk product voor de Japanners, worden ervan gemaakt.

Boekweit kan ook worden gebruikt voor het brouwen van bier.                     

Franse termSarassin
Duitse term
Buchenweizen
Engelse termBuckwheat

Boekweit