Lexicon Ingrediënten: Borstplaat

Borstplaat, ook wel suikerwerk,  is snoepgoed dat bij ons meestal rond sinterklaas de kop op steekt en daarna weer een jaartje rust. Het wordt gemaakt van melk (of water), en suiker. Meestal wordt er een smaakje aan toegevoegd, zoals vanille, cacao of koffie.

Borstplaat stamt uit de tijd dat er in ons land nog geen suiker werd gewonnen uit de suikerbiet. Suiker was toen peperduur omdat het van suikerriet moest worden gemaakt dat uit de Tropen kwam. Borstplaat was daarom weggelegd voor de beter gestelden en werd alleen vertoond op feesten waar groots uitgepakt werd.

Het vak van suikerbakker was dermate lucratief, dat mensen er een bestaan op konden baseren. Aan het eind van de 18de eeuw veranderde dat snel, toen inmiddels bekend was hoe men suiker stukken goedkoper uit suikerbieten kon winnen. Suikergoed werd bereikbaar voor iedereen.

Maak borstplaat zelf! Klik hier voor het recept!

Franse termSucre à la crème
Engelse termTablet

Borstplaat