Lexicon Ingrediënten: Boter

Boter ontstaat door melk te karnen, oftewel door de melk zo lang heen en weer de schudden tot de vaste bestanddelen zich afscheiden van de vloeibare. De term roomboter geeft het al aan: boter onstaat uit de room, het vetste gedeelte van de melk, die de melk afscheidt tijdens het karnen.

Met de naam boter is iets raars aan de hand: de benaming is streng beschermd door de Nederlandse wet. Zo streng zelfs, dat pindaboter (peanut butter) in Nederland pindakaas moet heten. Geen enkele producent heeft het recht de naam boter te gebruiken, indien het niet gaat om een product, afkomstig van melk, dat minstens 82% melkvet bevat. En toch smeren wij Nederlanders dagelijks de meest eigenaardige surrogaten op onze boterham, samengesteld uit hoofdzakelijk raapolie van bedenkelijke kwaliteit, kleurstof en water,  en noemen dat in de volksmond gewoon...boter.

Bij boter komt vaak de term klaren om de hoek kijken in recepten. Klik op de link hieronder voor een korte omschrijving. 

Zie ook:

Franse term: Beurre
Duitse term: Butter
Engelse term: Butter

Boter