Lexicon Keukengerei: Broodmes

Een broodmes is een lang, gekarteld keukenmes dat onder meer wordt gebruikt om brood te snijden. Er zijn lichtere en minder stevige varianten, voor ons moderne brood, en zwaardere, stuggere, voor traditioneel brood zoals zwaar bruinbrood en zuurdesembrood. De grote kartels zorgen ervoor dat het brood bij het snijden niet verkruimelt.t Hoe langer het lemmet, des te grotere (bredere) broden kunnen worden gesneden.  Met de opkomst van het gesneden brood is het broodmes wat op de achtergrond geraakt. Toch is het meestal nog wel in een huishouden aanwezig. Naast de messen waarmee het brood met de hand wordt gesneden, bestaan er ook elektrische broodmessen. Deze waren vooral in de '60 en '70 jaren populair en komen nu minder vaak voor. Ten onrechte, want ook al zou je ze niet voor brood gebruiken - je kunt er geweldig visterrines mee snijden. Dit even ter zijde.

Franse term: Couteau à pain
Duitse term: Brotmesser
Engelse term: Bread knife

Broodmes