Lexicon Ingrediënten: Moerbei

Moerbei. Met de dag beroemder aan het worden. Wat ze die vrucht allemaal niet toeschrijven! Nou, geen paniek, zo'n ontdekking is het nou ook weer niet - de mens kent de moerbei al heel lang. In de tuin van het huis van Shakespeare in Stratford-upon-Avon staat een enorme moerbeiboom, die door hemzelf zou zijn geplant.

De moerbeifamilie (Moraceae) is vrij uitgebreid: de meeste soorten komen uit Azië maar ook in gematigde gebieden van Europa komt men ze tegen.

De moerbei is zoet en erg smakeleijk, geschikt voor gebak, wijn en jam. In het Nabije Oosten wordt er siroop van gekookt. De moerbei is niet erg lang houdbaar en wordt daarom vaak gedroogd verkocht (zie afbeelding).

Leuk weetje: De bladeren van de witte moerbei zijn belangrijk voor de zijderups - het is zo'n beetje het enige dat dit insect eet. 

Zie ook:

Franse term: Mûre
Duitse term: Maulbeere
Engelse term: Mulberry 

 

Moerbei